Een Stabijpup in huis halen is ontzettend leuk, maar ook ingrijpend. Het opvoeden van een pup vergt veel tijd en energie.
Of  uw hond een sociale, zelfverzekerde, vrolijke en gehoorzame huisgenoot is, wordt voornamelijk bepaald in de eerste maanden van zijn of haar leven.
Het is daarom belangrijk dat u zelf de nodige tijd vrijmaakt om uw hond te leren kennen en op te voeden.
Maar ook de keuze van de fokker waar u uw pup vandaan haalt is van groot belang.

Onze Friese Stabijkennel is aangesloten bij NVSW, de Nederlandse Vereniging voor Stabij– en Wetterhounen.
De helft van de bij ons geboren pups worden geplaatst via de pupbemiddeling van de NVSW, de andere helft bemiddelen wij zelf. 

Op de website van de NVSW vindt u meer informatie en kunt een inschrijfformulier downloaden.
Houdt u er rekening mee dat er een wachttijd is van enkele maanden.
De wachttijd voor een reutje is meestal korter dan wanneer u voor een teefje kiest.
Natuurlijk is het erg vervelend als je moet wachten op een hondje, het besluit is genomen en eigenlijk wil je dan zo snel mogelijk zo’n knuffel in huis.
Toch is het verstandiger geduld te hebben.
 

Tegenwoordig zie je steeds vaker dat er Stabijpups worden aangeboden in allerlei advertenties.
Wij adviseren deze te negeren. Soms zie je aan foto’s dat de honden niet eens lijken op de Friese Stabij.
De Friese Stabij is een klein ras waar niet zo maar mee gefokt kan worden.
De NVSW heeft een streng fokbeleid, zodat afwijkingen zoals heupdysplasie (HD), epilepsie en elleboogdysplasie worden vermeden.
Er vinden nestcontroles plaats waarbij bekeken wordt of een fokker zijn puppy’s wel voldoende gesocialiseerd heeft, wat voor een belangrijk deel bepaalt of een hond een vrije, sociale huisgenoot wordt.
Een Stabijpup die bemiddeld wordt via de NVSW komt van een fokker die voldoet aan alle eisen, en krijgt een officieel stamboomcertificaat.
 

In het jaar na de geboorte krijgt iedere pupeigenaar een uitnodiging voor de fokkersdag van de NVSW, waar het hele nest nog een keer samenkomt. Leuk om dan ook de broertjes en zusjes van je pup weer te zien.
Een vakkundige jury bekijkt het hele nest, hoe ze zich ontwikkeld hebben en of de match vader/moederhond een succes is geweest. Ook de ouders van de puppy’s zijn dan aanwezig, en het is leuk om te zien waar je hond eigenlijk vandaan komt. Misschien tref je zelfs gelijkenissen aan met de andere pups uit het nest.
En natuurlijk zal het hart van een goede fokker smelten bij het weerzien van de bij hem/haar geboren hondjes.